Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tämä kysymys tulee useasti siinä kohtaa kun ehdotetaan että voit syöttää pienempää määrää kuin suositus on. 

Karkea nyrkkisääntö on että 4 litraa (2 kiloa) Marstall-mysliä kattaa hevosen päivittäisen kivennäis/vitamiinitarpeen.

Jos syötät 1 litran mysliä (esim. Western) – saat siitä 25% tarpeesta. 2 litralla 50% tarpeesta, jne.

Vastaavasti Forcen annostus ruokinnassa jossa kivennäisiä/vitamiineja ei tule muista tuotteista, on luokkaa 80 – 100 grammaa.  Forcen paino = 1 desilitra = n. 85 grammaa. Täytyy muistuttaa että Force-purkkien mukana tuleva mittamuki on 1,5 desiä.

Edellä olevista tiedoista voidaan kehittää KARKEA taulukko miten annostukset muuttuvat:

1 litra mysliä + 0,75 desiä Forcea

2 litraa mysliä + 0,5 desiä Forcea

3 litraa mysliä + 0,25 desiä Forcea

4 litraa mysliä + 0 desiä Forcea

Kun tuotteen valmistaja vaihtuu, olisi vanhaa ja uutta tuotetta sekoitettava keskenään 1 – 2 viikkoa, tavallaan ”liu’uttamalla” vanhasta uuteen. Syynä tähän on yleensä erilainen raaka-aineiden käsittelyprosessi, todennäköisesti eri valmistajan kivennäis/vitamiinilisä ja valmistajien erilaiset bakteerikannat.

Yksinkertaisin neuvo on syöttää samaa määrää kuin edellistäkin tuotetta. Tuotteen vaihdon vaikutuksen toteamiseen menee muutamia viikkoja. Tuotteen vaihdolle oli jokin syy, joten muutamien viikkojen jälkeen tiedetään enemmän reaktioista. Voidaan muuttaa syöttömääriä  tai voidaan tarkemmin miettiä osuiko valinta oikeaan Marstall-tuotteeseen vai tarvitseeko miettiä uudestaan.

Raaka-aineet, lisäseokset ja bakteerikanta sama eri tuotteissa joten voit pääsääntöisesti vaihtaa lennosta toiseen.

Voit käyttää sivujen filtteriä apuna tai olla meihin suoraan yhteydessä niin autamme. Käyttötarkoitus, lihavuuskunto, mahdolliset allergiat tulee ottaa huomioon.

Marstall ei julkaise kaikkien tuotteiden tärkkelys ja sokeri-arvoja. Kuitenkin jos asiakas kysyy jonkin yksittäisen tuotteen arvoja, niin ne voidaan hänelle kertoa. Tehtaalta saa listan kaikkien tuotteiden sokeri / tärkkelys-arvoista.

Syynä tähän on muutama asia: 

  • tarkoilla tärkkelys ja sokeriarvoilla viljatuoteissa ei ole paljoa merkitystä
  • viljatuotteiden tarkat arvot saattavat ohjata kuluttajaa vääriin valintoihin – erityisesti niitä jotka tuijottavat vain näitä arvoja
  • tehdas ei halua kertoa kilpailijoille tarkkoja arvoja osasta tuotteistaan

Mutta niissä tuotteissa joissa näillä arvoilla on merkitystä, tiedot kerrotaan.  Hevoset joille oikeasti on sokerilla ja tärkkelyksellä negatiivinen vaikutus, löytävät tuotteet mm. Viljattomien ryhmästä, vihertuotteista ja Forcesta. Filtteriä voit käyttää apuna tuotteiden ominaisuuksia etsiessä ja poissulkiessa.

Pitää muistaa että hevonen saa pääsääntöisesti heinästä niin paljon sokeria että esimerkiksi kourallisella rehua mausteeksi juomaveteen sokerin määrällä ei ole merkitystä kokonaiskuvan kannalta. Jos heinän skoekripitoisuus on 150g/kg ja hevonen syö heinää 10kg päivässä se saa heinästä sokeria 1500g/ vuorokaudessa. Esimerkiksi Marstall Mashissa sokeria on 2,9g/kg eli 29g kilossa mashia. Suhteessa heinään vaikka antaisi Mashia kilon päivässä sokeria tulee aika vähän.

Vuosien omakohtaisella kokemuksella sekä tuttavien sanon ehdottomasti että Marstall Western. Western on tuottanut massaa hyvin eri rotuisille hevosille. Yleensä jos hevonen on nirso sillä saattaa olla vatsa kipeä. Western on erittäin maistuva ja sitä voidaan sekoittaa vaikka päärehun joukkoon jolloin muu rehu tai lääkkeet maistuvat paremmin. Jos syöttömäärällä 4 litraa (2 kiloa) ei tapahdu muutoksia noin kuukauden – kahden aikana, niin voipi olla ettei toimi kyseiselle hevoselle.  Mutulla sanoisin että toimii noin 80 % tapauksista. Western on luottorehuni.

Seuraavana kokeilulistalla on Senior-Plus, siinä on hiukan enemmän valkuaista. Sama juttu jos ei 4 litralla tapahdu toivottua tulosta niin pitää kokeilla muuta. Mutulla sanoisin että niistä 20% joille Western ei toiminut, puolelle toimii Senior-Plus.